Miért érdemes CNC esztergályosként dolgozni?

A CNC esztergályos egy igen érdekes és sokrétű munka. Sokan hallották már ezt a kifejezést, de nem tudják pontosan, hogy mi a feladata, mit kell tennie, és mi szükséges ahhoz, hogy sikeres, színvonalas munkát végezzen.

Mi a CNC esztergályos feladata?

Neki kell az alkatrészeket megfelelő méretűre vágnia. Sokféle technológia létezik, amit használni lehet, például fúrás, marás, köszörülés, esztergálás. Ezek mindegyike elengedhetetlen ahhoz, hogy az alkatrészek – a bonyolult formájukat tekintve – megfelelő méretben és pontosságban készüljenek el.

Számít, hogy milyen a vasötvözet?

Nagyon nem mindegy a széntartalom! Hiszen a ridegtörés veszélye valóssá válhat abban az esetben, ha túlságosan magas a C-tartalma a vasnak. Ez mindig a megfelelő technológiai tervezés eredménye, oda kell figyelni arra is, hogy a szabványból milyen anyagot választunk.

A pontosság elengedhetetlen

Ha egy alkatrészt rosszul gyárt le a szakember, akkor az jó eséllyel selejtes lesz, tehát a gyártási költség és a munkaidő automatikusan megy a süllyesztőbe. Ezért nagyon fontos, hogy a szakember mindig pontos legyen és precíz, ha a munkavégzésről lenne szó.

Hol lehet dolgozni CNC esztergályosként?

Nagyon sok műhely és gyár keres ilyen szakembereket, Ausztriában ráadásul rengeteg ilyen betöltetlen állás van, az ipar mélyén. Az is nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy CNC gépek javítására mekkora kereslet van világszerte – hiszen ezek bármikor elromolhatnak, és ilyenkor karban kell tartani őket, ami sokszor nem olyan egyszerű feladat.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.