Fontos-e, hogy egy mérnökinformatikus ismerje a rendszerüzemeltetés minden csínját-bínját?

Sokan gondolják úgy, hogy egy mérnökinformatikusnak csupán a programozáshoz kell értenie. Tényleg így van? Milyen más területen kell otthon lennie – akár már egy frissdiplomás szakembernek is? Miért fontos, hogy a rendszerinformatikai ismeretekkel is tisztában legyen a szakértő?

Miben más a mérnökinformatikus képzés?

Egy sima programtervező informatikusi képzésen nem tanítják meg az embert számtalan dologra – mint például a hardverek magas szintű ismerete és a fizikai része, összetétele ezen egységeknek. Vannak alapozó tárgyak a témában, viszont egy mérnökinformatikus ehhez is magas szinten kénytelen érteni.

Ebben jobb a szakma, mint a sima programtervező képzés által nyújtott, hiszen sokkal multidiszciplinárisabb területről van szó. Ennek köszönhetően többféle területre fog tudni elmenni dolgozni, mint sokan mások.

Miért van szükség a hardveres dolgok ismeretére is?

Nagyon nagy tévedés, hogy kizárólag szoftveres munkák, megbízások, feladatok, megrendelések merülnének fel egy hagyományos munkahelyen. Szokott lenni mindenféle – de nagyon fontos megérteni, hogy az infrastruktúra karbantartása, eszközök beszerzése ugyanúgy felmerülhet, ehhez márpedig kell az ilyen irányú szakmai ismerethalmaz.

Mennyi egy jó rendszergazda óradíja Magyarországon 2023-ban?

Mennyiért dolgozik óránként egy rendszerüzemeltető? Ez nagyban függ a szakember kompetenciáitól, de nagyjából 12-30.000 Ft a szokásos óradíj Magyarországon, ennyiért vállalnak munkát külsősként a különféle rendszargazda cégek, szakemberek. Ezért jelenthető ki, hogy a rendszergazda egy igenis megbecsült és elismert szakma Magyarországon az IT világában belül, a szakértő munkája pedig hatalmas keresletnek örvend.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.