A CNC-ről általában

A CNC marás egy szabályosan egy vagy több élű forgácsoló szerszámmal végzett forgácsoló eljárás. A forgó főmozgást a marószerszám, az előtoló mellékmozgást pedig vagy a munkadarab, vagy a szerszám végzi. A CNC marás esetében két alapeljárást különböztetünk meg. Az egyik a palástmarás a másik a homlokmarás.

Napjainkban már az alkatrészek, főleg az egyedi alkatrészek 90%-a ilyen technológiával készül. Egy tömbből forgácsoljuk ki az alkatrészt, úgy hogy a felesleges anyagot eltávolítjuk róla egy forgó szerszámmal, a maróval. A CNC marás során használt marógépek sík és alakos felületek, valamint ezek kombinációinak előállítására használhatók.

Termelékenység szempontjából a hatásfokuk általában nagyobb, pontosságuk pedig jobb, mint a hasonló feladatok ellátására szolgáló gyalugépeké. További pozitívum, hogy bonyolultabb alakzatok készítésére is alkalmasak. A marószerszámok befogása és forgatása, vagyis a főmozgás egy speciálisan kiképzett maróorsóval történik.

A maróorsó helyzete lehet vízszintes és függőleges egyaránt. A mellékmozgásokat pedig általában a munkadarab végzi az úgynevezett szánrendszerek segítségével. Ezek a mellékmozgások egyenes vonalú vagy forgómozgások is lehetnek. Általában a marógépek a rajtuk végzendő feladatok szerint specializálódtak.

A gép funkciói

  • folyamatos vezérlési funkció
  • szerszámhossz-kompenzációs
  • rögzített ciklusú
  • szerszámsugár-kompenzációs
  • pont pozíció
  • szubrutin

Ezek a gépek rendeltetésszerűen elhasználódnak avagy meghibásodnak, ezért mindenképpen egy megfelelő szervizet kell felkeresni, akik belátható időn belül orvosolni tudják a problémát. Itt jön képbe a https://coware.hu/hu/home-hu/ ahol Fanuc gyártmányú alkatrészeket találhat, ahol akár 24 órán belül megoldhatjuk kellemetlenségét. Keressen minket bizalommal!

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.