Az intelligens épület és a redőnytechnika

Az intelligens épület olyan épület, amely automatikusan, azaz emberi beavatkozás nélkül, vagy csak minimálisan szükséges emberi beavatkozással képes ellátni feladatait, segítve a mindennapokban a benne élő, vagy dolgozó felhasználókat, azaz az embert. Megkülönböztetünk olyan rendszereket, amelyek központi intelligencia, elosztott intelligencia, valamint összetett intelligencia használatával működtetik az épületek berendezéseit, vagy fogadják, továbbítják azok jelzéseit.

MŰKÖDÉSÜK

Az épületek működhetnek folyamatos emberi ráhatással, érzékelők paraméterei alapján, vagy az intelligenciát hordozó vezérlőkre letöltött szoftverek segítségével, távfelügyeletről; külön-külön, de akár egyszerre is. A távfelügyeletet meg lehet valósítani egy nyomógomb és egy ellenőrzőfény; érintőképernyő; egy vagy több távoli számítógép, hordozható számítógép; tenyérszámítógép, okostelefon, tablet segítségével egyaránt.

TERVEZÉSÜK

Az intelligens épület építése már a tervezés szakaszában elkezdődik. Fontos, milyen koncepció, milyen irányelvek és milyen technológia alapján fog majd működni ténylegesen az épület. Ehhez több gyakorlati tanácsot is érdemes megfogadni. Számoljuk össze az erőátvitelhez szükséges áramköröket: dugalj áramkörök, szellőzőmotorok, világítási áramkörök, redőny áramkörök stb. Ezek megadják hány főáramkörünk lesz, így hány darab és milyen értékű kismegszakító.

REDŐNYTECHNIKA MEGJELENÉSE

Szakipari tevékenységek a gyakorlatban: nyílászárók falnyílásainak kialakítása, áthidalók, beépíthető redőnytokok helyeinek előkészítése. A rendszer elemei lego-szerűen kapcsolódnak össze. Egyetlen készülék is használható csak világítás, vagy csak redőnyök, zsalúziák vezérlésére, de akár 100db készülék is képes egyetlen rendszerré összeállni, applikáció, külső SCADA rendszer alá feljelentkezni.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.